Scroll to top

Skötselråd för borttagning av gammal tatuering

Här kan du läsa skötselråd som gäller vid borttagning av gammal tatuering.

  • Det behandlade området måste hållas torrt i minst 3 dagar. Ifall huden vätskar sig på dit sårvätska eller kommer i kontakt med vatten måste skorpan lästas av ed tops eller papper. Huden under skorpan kommer att bli stramare de första dagarna, det är helt normalt. Minimera rörelserna inom behandlade området tills skorpan faller av.
  • Efter 3 dagar kan det behandlade området komma i kontakt med vatten men inte mer än 2 minuter. Ingen simning, bastubad eller skrubbning och använd inte någon tvål direkt på det behandlade området. Smörj inte med någon mjukgörande fuktkräm på det behandlade området. Efter kontakt med vatten använd papper som läggs mot skorpan för att avlägsna ev. fukt och låt det sedan lufttorka igen.
  • En mörk skorpa kommer att bildas över de behandlade området och kommer att peelas av naturligt inom 7-14 dagar för permanent makeup och 14-25 dagar för kroppstatuering. Klia eller riv inte på skorpan den kommer att peelas av naturligt. Annars finns det risk för ärrbildning och försvårar läkningen. Använd en kompress för skydd vid duschning för kroppstatuering för att minska kontakt med vatten på skorpan.
  • I fall området får infektion tvätta med klorexedinlösning, läska av med papper sedan applicera Bacritraicin Zinc vaselin (som du får av terapeuten) på huden runt kanterna av skorpan. Ifall infektionen fortfarande finns kvar rådgör med din läkare för antibiotika tabletter.
  • Efter skorpan ramlat av naturligt kommer den behandlade huden se röd ut i flera veckor. Efter 2-3 månader har huden reparerats till sin naturliga hudfärg.
  • Vissa områden kan klia lite under läknings perioden då rekommenderas en ”Scar Care Gel” som masseras in två gånger per dag morgon och kväll tills rodnaden har lagt sig i huden.
  • Återupprepa behandlingen kan man göra med minst 8 veckors mellanrum då huden måste återhämta sig först.
  • Det behandlade området kan återpigmenteras igen efter att huden har reparerat sig helt.